Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

12-15 yaş arası kişilerde aşının etkisi nedir?

Dördüncü enfeksiyon dalgasındayız ve şimdi enfekte olanlar özellikle genç yetişkinler ve gençler. 16 yaşın altındaki gençlerin aşılanmasının gerekip gerekmediği değerlendiriliyor. Peki 12-15 yaş arası kişilerde aşının etkisi nedir? Yapılan araştırmaların bu yöndeki sonuçları nelerdir? Bu yaştakilere yapılan Biontech aşılarının ne gibi etki yan etkileri olabiliyor?

Pfizer Biontech çalışması 15 Temmuz tarihinde yayımlanmıştır. 12 ila 15 yaşları arasındaki 2260 ergen, randomize, plasebo kontrollü bir çalışmaya katıldı. Aşı etkisi yüzde 100 oldu. Enjeksiyonlardan sonra hafif ve geçici yan etkiler oldu ve ciddi bir olay olmadı. Bağışıklık tepkisi yüksek olarak tanımlandı.

12 ila 17 yaş arası ergenlerde aşı etkisinin Modern çalışma 11 Ağustos günü yayınlanan, çift kör, randomize bir çalışmada 3732 ergen katıldı ve 2489 aktif aşı ve 1243 plasebo aldı. Aktif aşıyı alan grupta birkaç yan etki daha vardı, ancak bunlar hafif ve geçiciydi. Aşıya karşı en yaygın reaksiyonlar enjeksiyon bölgesinde hassasiyet, baş ağrısı ve uyuşukluktu. Aşı etkisi iyiydi, bağışıklık tepkisi genç yetişkinlerinkine benzerdi ve aşılananlar arasında hiçbir covid-19 vakası yoktu.

Devam eden dördüncü dalga öncelikle aşılanmamış genç yetişkinleri, ergenleri ve çocukları etkiler. Bu genç yaş gruplarında yaygın aşılamanın toplumdaki enfeksiyonun daha da azalmasına katkıda bulunabileceğini ve sürü bağışıklığına ulaşmamızı sağlayabileceğini varsaymak mantıklıdır.

Daha genç erişkinlerde aşılamadan sonra miyokardit ve perikardit vakaları bildirilmiştir. Burada bahsettiğimiz iki çalışmada bu komplikasyonlara rastlanmamıştır, ancak aşılamadan sonraki gözlem süresi oldukça kısa olduğundan bu tür komplikasyonlar göz ardı edilemez.

Mevcut çalışmaların sınırlamaları vardır. Diğer şeylerin yanı sıra, gençler arasında covid-19 insidansının düşük olduğu bir zamanda yapıldılar, bu nedenle çalışmaların çok daha fazla katılımcının olması gerektiği söylenebilir. Ancak antikor yanıtına bakılırsa, bu aşılar covid-19’a karşı iyi koruma sağlıyor.