Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ekonomi

Petrol fiyatları neden düşüyor?

Son zamanlardaki petrol fiyatlarındaki düşüşün nedeni araştırılıyor? Yeni bir küresel ekonomik kriz mi boy göstermeye başladı?

Neredeyse tüm uzmanlar petrol fiyatlarındaki düşüşü, durumun böyle olmadığı halde talepteki düşüşe bağladı. Ama gerçek durum öyle değil…

2011’de İspanya’nın borcunu ödeyememe korkusuyla petrol fiyatları varil başına 39 dolar düştü ve 2008-2009 kredi krizine benzer bir küresel ekonomik çöküşe yol açtı. Aslında, 2011 yılında küresel talep günde bir milyon varilin üzerinde bir oranda büyüyordu. O halde petrol fiyatları nasıl yüzde 35’lik bir düşüş yaşayabilir?

Cevap, petrol için “kağıt piyasasının” büyüklüğü ile ilgilidir.

Geleneksel görüş, olgun bir emtia vadeli işlem piyasası için günlük işlem hacminin, o emtianın küresel talebinin üç ila beş katı büyüklüğünde olduğunu öne sürüyor. İlk olarak 14 yıl önce oluşturduğumuz bir analiz, temel enerji vadeli işlem sözleşmelerinin günlük ortalama hacminin, küresel talebin neredeyse 14 katı olduğunu gösterdi.

Bu aynı vadeli işlem sözleşmelerinin 2021’den bugüne ticaret katı, mevcut yılın talep tahmininin neredeyse 30 katı olsa da, vadeli işlemler, diğer enerji vadeli işlem sözleşmeleri ve büyük vadeli işlemlere ilişkin seçenekler de hesaba katıldığında gerçek çarpan 50’ye yakındır.

Hal böyle olunca, özellikle küresel petrol talebinin tahminlerin üzerinde ilerlediğini gösteren ayrı analizimiz göz önüne alındığında, petrol için “finansal talep”teki bir çöküşün başka bir örneğini temsil eden ham petrol fiyatlarındaki son satışları görüyoruz.

Küresel petrol dengesini gözden geçirmek ve kota uyumunu değerlendirmek için planlanan 1 Eylül OPEC+ toplantısı göz önüne alındığında, görüşmenin zamanında olduğu görülüyor.

Talep artışıyla ilgili bariz endişe, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, OPEC için ayda yaklaşık 260.000 varil ve OPEC üyesi olmayan ülkeler için günde yaklaşık 140.000 varil olan planlı kota gevşetmelerinin ertelenmesi konusundaki tartışmaları alevlendirdi. Gevşeme kotalarında bir gecikmenin kabul edileceğine dair henüz somut işaretler duymadık, ancak Suudi Arabistan, artan arzı absorbe etmeden önce grubun petrol piyasasına fazladan ham petrol “ittirmemesi” konusunda kararlı – amaç, bunun yerine, tüketim baskılarından piyasaya “çekilen” fazla varil var.

Küresel petrol envanterlerini azaltmak, OPEC+’nın düşüncesinin ön saflarında yer alıyor, bu da başka bir deyişle, petrol envanterlerinin inşa edilmemesi anlamına geliyor. Grubun çabaları genel olarak başarılı olmuştur. Geçen yıl Temmuz ayından bu yana küresel petrol stokları, neredeyse 360 ​​milyon varil azalarak rekor düzeydeki en büyük düşüş oldu.

Aslında, petrol fiyatlarının şu anda “gerçeğe uygun değerin” oldukça altında olduğu konusunda müşterilerimizi uyardık. Petrol stok seviyeleri ile petrol fiyatları arasında güçlü, ters bir ilişki vardır. İlişki, tüm arz ve talep faktörlerinin depolamada kesiştiği gerçeğini yansıtır. Petrol piyasasında arz fazlası varsa ve stoklar artıyorsa, doğru fiyat sinyali, petrol fiyatının zayıflaması olacaktır (ve tersi). Bununla birlikte, bu ilişki etrafında inşa edilmiş yüksek açıklayıcı güce sahip tescilli ekonometrik modellerimiz, Brent ham petrolünün mevcut “gerçeğe uygun değerini” varil başına 80 dolara yaklaştırıyor. Bu, geçen haftaki kapanış fiyatından yüzde 23 daha yüksek.