Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Genel

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesi, istikrarsız Irak için ne anlama geliyor?

Orta Doğu’nun istikrarsız devletlerinin, Taliban’ın Afganistan’ın neredeyse tamamını hızla fethetmesinin yankılarını hissetmeye başlaması belki de an meselesi. Sünni İslamcı grubun zaferinin sonuçları, devlet dışı aktörler ve ABD’nin hâlâ askerlerinin bulunduğu ülkelerde aktif olan şiddet yanlısı aşırılık yanlıları üzerinde kaybolmayacak.

Afganistan’ın ABD tarafından eğitilmiş ve donanımlı ordusu, Taliban’ın yıldırım saldırısına karşı çizgiyi koruyamadı. Kabil’deki hükümet hızla çöktü ve ilkinin sona ermesinden yaklaşık 20 yıl sonra, Taliban yönetiminin ikinci bir döneminin yolunu açtı.

Diğer militan grupların Amerika’nın Afganistan’dan beceriksizce çekilmesinden muhtemelen çıkaracakları başlıca ders şudur: Düşmanın üstün teknolojisine ve ateş gücüne karşı yeterince uzun süre dayanabilirlerse, ateş gücü eninde sonunda yorulacak ve kendi yandaş rejimlerini çökerterek geri çekilecektir.

Uzun süredir ABD güçlerinin ülkeden ayrılmasını talep eden Irak’taki bazı Şii milis liderlerinin düşüncesi buysa, bunun saf bir fantezi olarak görülmesi pek mümkün değil. Ne de olsa, Irak ordusunu hızla ezen hızlı bir isyancı saldırının oldukça yakın tarihli bir örneği var.

IŞİD 2014 yazında ikinci şehri Musul da dahil olmak üzere Irak’ın üçte birini ele geçirmeyi başardı. Çok daha büyük ve daha donanımlı olan Irak ordusu savaşmadan geri çekildi.

Bağdat, ABD’nin kapsamlı desteğiyle 2017 yılına kadar bu bölgelerin çoğunu geri alabilse de, IŞİD’e karşı yürütülen kampanya, Irak’ı devirebilecek kapasiteye sahip yeni bir güç olan Al-Hashd Al-Shaabi’yi (Haşdi Seferberlik Güçleri) ortaya çıkardı. Devlet.

Hashd Al-Shaabi, ordunun Musul’u savunmada başarısız olmasının ardından, DEAŞ’la mücadeleye yardımcı olmak için 2014 yılında kuruldu. Ağırlıklı olarak Şii milislerin şemsiye örgütü, Irak’ın ağırlıklı olarak Sünni bölgelerinin büyük bir bölümünü özgürleştirmeye devam etti ve daha sonra Irak’ın güvenlik aygıtına dahil edildi.

Bununla birlikte, Haşd içindeki daha güçlü grupların bazıları, İran’ın bölgedeki askeri ve siyasi hedeflerini ilerletmek için uzun süredir İslam Devrim Muhafızları (IRGC) tarafından donatılıyor ve finanse ediliyor.

Irak gözlemcileri, bu grupların düzenli Irak ordusunu yenebileceğinden ve Lübnan’daki Hizbullah’a benzeyen bir devlet içinde güçlü bir devlete dönüşebileceğinden korkuyor.
Ellerinde, bazıları son yıllarda Irak’taki ABD askeri hedeflerine saldırmak için kullanılan, İran tarafından sağlanan karadan karaya füzeler ve silahlı insansız hava araçları stokları var.

Neyse ki, hem Amerikalı hem de İranlı patronlarının çıkarlarını dengeleme görevinin yükü altında olan Bağdat hükümeti için Biden yönetimi, Afganistan’dan olduğu kadar Irak’tan da çekilmek için acele ediyor gibi görünmüyor.

Dahası, siyasi analistlere göre, iki vaka arasında, Irak’ta İran yanlısı milisler tarafından Taliban tarzı bir devralmanın muhtemelen -en azından yakın bir zamanda- ihtimal dahilinde olmadığını kuvvetle öneren birkaç büyük ayrım var.

Her şeyden önce, bu grupların statükoyu sürdürmekten kazanacakları çok şey var. “İran yanlısı Haşd grupları hükümeti ele geçirmek istemiyor. Musings on Irak çevrimiçi blogunun yazarı Joel Wing, Arab News’e verdiği demeçte, amaçları iktidar partilerine katılmak ve devletten hem yasal hem de yasadışı olarak paylarını almaktır.

“Onlar zaten güvenlik güçlerinin resmi bir parçası, bu da devlet finansmanı anlamına geliyor. Maaş bordrosunda daha fazla savaşçı istiyorlar. Sözleşmeler ve rüşvet istiyorlar.”
Enerji danışmanlığı Horizon Client Access’te Irak güvenlik analisti olan Alex Almeida da Hashd’in devralma girişiminde bulunacağından şüpheli.

“2014’ün tekrarı veya bir tür milis darbe senaryosu veya uluslararası bölgenin (Bağdat’ta) kuşatılması dışında, Irak’ta benzer bir durumun geliştiğini görmemiz pek olası değil, çünkü öncelikle muhatap olacağımız milislerle karşı karşıya kalacağız. İsyancı bir güç tarafından dışarıdan ele geçirilmek yerine Irak devletinin haydut bir fraksiyonu olun” dedi.

RANE’deki Stratfor’da stratejik analiz kıdemli başkan yardımcısı olan Rodger Baker, birçok Haşd grubunun Afganistan’daki Taliban savaşçıları gibi “yalnızca isyancıların dışında değil, Irak güvenlik güçlerine entegre olduğunu” kabul ediyor ve işaret ediyor.